Edvin Hellsten redo att utmana eliten i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020

Post 21 of 135

Racingföraren Edvin Hellsten, 22 år från Hovås, hade en framgångsrik debutsäsong i Porsche Approved Cup 2019. Han körde hem ett mästerskapssilver och en utmärkelse för flest antal snabbaste varv. Nu presenterar Nova Racing att Edvin kommer till start 2020 i den senaste generationens Porsche GT3 Cup (Gen II) bil och med en tydlig målsättning.

Porsche Carrera Cup Scandinavia har under de senaste åren utvecklats till att bli Sveriges största elitracingserie inom banracing. Det Göteborgsbaserade teamet Nova Racing gjorde sin debutsäsong i instegsklassen Porsche Approved Cup under 2019, och det med tydligt avtryck. Edvin Hellsten lyckades köra hem ett skimrande silver i klassen, endast en poäng ifrån guldet. Framgångarna i kombination med ett ungt driv har nu lett till att satsningen växlas upp ännu ett steg, närmare bestämt till den högsta nivån man kan nå inom Skandinavien.

– Detta känns otroligt kul och samtidigt overkligt! Årets säsong var över förväntan och att redan nästa år utmana de allra bästa förarna i Sverige är om något en motivation i vintermörkrets hårdträning, säger Edvin Hellsten.

Mycket hårt slit ligger bakom en satsning med denna kaliber. Teamet består av 11 personer, alla med en unik roll som gör det möjligt att genomföra en säsong där resultat skall levereras vid varje tävlingshelg.

– Vintern har aldrig känts så kort som i år. Möten med partners, utveckling av Track Operations och mycket annat fyller vår off season gott och väl. Vi vet att motståndet är det högsta i Sverige och därför måste vi vidareutveckla våra strategier och verktyg för att ge Edvin dom bästa förutsättningarna när vi står på startgriden i maj, säger Axel Hellsten, teamchef för Nova Racing.

Den senaste generationen av Porsche GT3 Cup tävlingsbil, även känd som 991 GEN II, har 25 hästkrafter mer i motorn och några aerodynamiska tillägg jämfört med föregångaren. Det är märkbara skillnader som gör att Edvin nästa år sitter med identiska förutsättningar, rent materialmässigt, som toppskiktet av förarna i PCCS.

– Även om jag kört Porsche i ett år nu så kommer det vara nya saker att lära mer än bilens prestanda. Det blir förhoppningsvis ett mer frekvent deltagande i Q2 (andra kvalomgången för topp-8) och vi har även ytterligare två däck att förvalta under en racehelg, fortsätter Edvin.

Den extremt tuffa konkurrensen och dom nya spelreglerna kommer att kräva det yttersta från Edvin. Utöver fysisk och mental träning har sim-racing blivit en större del av vinterns övning.

– Jag vill hålla mitt racing-sinne på samma nivå som när jag avslutade säsongen på Mantorp Park och för att göra det är en racingsimulator ett bra verktyg. Jag ser alla hjälpmedel som möjligheter till att lyckas nå mitt mål, att på två år vinna mästerskapet! Det kommer garanterat innebära mycket svett och tårar men vi kommer också ha rejält skoj, det är så det funkar i vårt team, avslutar Edvin med en glädjefylld blick.

Ännu är det ett tag kvar innan de ikoniska 911:orna tar plats på Ring Knutstorp för premiären i maj men se till att du bokar in kommande års sju viktigaste helger redan nu. Nova Racing ser fram emot att möta gäster, racingfans och konkurrenter på racingbanorna under 2020!

Tävlingskalender Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020
15-16 maj, Ring Knutstorp
29-30 maj, Rudskogen Motorsenter, Norge
12-13 juni, Drivecenter Arena
11-12 juli, Falkenbergs Motorbana
14-15 augusti, Gelleråsen Arena
11-12 september, Rudskogen Motorsenter, Norge 2-3 oktober, Mantorp Park

, , , , , , , , , , ,

Menu