Edvin Hellsten segrade i Porsche Carrera Cup Scandinavia inför publik på Västkustloppet!

Post 9 of 151

På hemmabanan i Falkenberg tog Edvin Hellsten, 24 år från Hovås, sin första seger i elitracingklassen Porsche Carrera Cup Scandinavia. Det har hittills inte varit någon lätt start på säsongen men när väl lamporna släcktes i Västkustloppet visade den unge göteborgaren dominans!

Den stora frågan inför helgen på Falkenbergs motorbana var vem som skulle bryta Lukas Sundahls segersvit. Edvin Hellsten visade bra fart med stabila prestationer under fredagens träning som sedan följdes upp med ett oerhört dramatiskt kval.

– Vi fick ett tekniskt fel med bromsarna under andra träningen, det åtgärdades till kvalet men jag fick då chansa på en bromsbalans. Det visade sig vara på tok för mycket frambroms och jag gjorde världens upplåsning av däcket höger fram. Hela kupén blev rökfylld och jag fick gå in för däckbyte redan i Q1. Ingen optimal start men det var bara att ladda om och jag lyckades sätta tider för P2 och P5 vilket jag nu i efterhand är rätt nöjd med, säger Hellsten.

Till lördagen drog regnet in men det spelade ingen större roll för denna lördag var 600 personer tillåtna som publik varav 60 av dem tillhörde Nova Racing. Biljetterna sålde slut och energin i depån kändes hela vägen genom regnkläderna. 

– Det är så kul att vi äntligen får ha publik på tävlingarna igen. Man känner verkligen hur atmosfären fylls av nyfikenhet och förväntan. Vi har alla längtat efter det här ögonblicket så nu får vi se till att ge dom en ordentlig show, säger Nova Racings teamchef Axel Hellsten. 

Edvin ställde upp i andra startruta, som också var i det upptorkande spåret vilket var till fördel denna gång. När lamporna slocknade sköt Hellsten iväg i en kanonstart och tog ledningen redan innan första kurvan. Han byggde upp en lucka och kunde sen dominera hela racet. Ingen kunde ro på göteborgaren och Edvin tog sin första Porsche Carrera Cup seger! 

– Som jag har längtat efter den här segern! Under helgen har jag hittat rätt med körningen och bilen var perfekt. Stort tack till hela teamet för alla insatser och tack till alla racefans som hejade fram min vinst idag, sade Hellsten med stor glädje efter prisutdelningen. 

Det såg ut att bli ett torrt andra race men strax innan start öppnade sig himlen på nytt och regndäcken fick slängas på. Från femte startruta gjorde Hellsten en superstart igen och var uppe som trea när han på insidan av kurvan blev klämd av en konkurrent och stötte ihop. Edvin kunde fortsätta racet efter omstart men hade grymma problem med att få däcken att greppa vilket gjorde det omöjligt att prestera som han önskat.

– Efter omstarten hade jag inget fäste alls där ute, vi gjorde fel däckval och det grämer mig och hela teamet såklart. I andra racet handlade det bara om att överleva och vi tog med oss värdefulla poäng. Behållningen den här helgen är trots allt att jag bröt Sundahls segersvit och tog min allra första PCCS seger, avslutar Edvin Hellsten.

Edvin klättrar i mästerskapstabellen och ligger nu fyra totalt när säsongen har nått halvlek. Närmast väntar fem veckor semesteruppehåll innan Porsche Carrera Cup Scandinavia är tillbaka på banan igen och då med Kanonloppet på Gelleråsen Arena utanför Karlskoga 20-21 augusti.

Resultat Race 1
1. Edvin Hellsten, Nova Racing, 26 varv 

2. Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing, +6.099
3. Emil Persson, Fragus Motorsport, +7.670
4. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, +14.051
5. Hugo Andersson, Steber Racing, +31.873
6. Christoffer Bergström (M), Sundahl-Pampas Racing, +36.217
7. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +37.957
8. Jan Magnussen, Porsche Experience Racing, +42.068
9. Carl Philip Bernadotte (M), Porsche Experience Racing, +43.690
10. Patrick Rundquist, Steber Racing, +45.209
11. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +45.452

Resultat Race 2
1. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport,16 varv
2. Emil Persson, Fragus Motorsport, +3.770
3. Christoffer Bergström (M), Sundahl-Pampas Racing, +15.022
4. Carl Philip Bernadotte (M), Porsche Experience Racing, +25.803
5. Patrick Rundquist, Steber Racing, +31.388
6. Edvin Hellsten, Nova Racing, +34.799 
DNF Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing
DNF Hugo Andersson, Steber Racing
DNF Jan Magnussen, Porsche Experience Racing
DNF Thomas Karlsson (M), Mtech Competition
EXC Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport

Mästerskapstabell Porsche Carrera Cup Scandinavia 2021
1. Lukas Sundahl, 157 poäng
2. Emil Persson, 113
3. Hampus Ericsson, 104
4. Edvin Hellsten, 94
5. Hugo Andersson, 70
6. Pontus Fredricsson, 69
7. Christoffer Bergström, 63
8. Carl Philip Bernadotte, 46
9. Jan Magnussen, 43
10. Lars-Bertil Rantzow, 35
11. Patrick Rundquist, 34
12. Thomas Karlsson, 31
13. Hampus Hedin, 27
14. Krister Andero, 23
15. Anton Marklund, 19
16. Roger Hermansen, 0

, , , , , , , , , , , , , , ,

Menu