Grande Finale 2013

Post 101 of 119

Årets sista racehelg på Mantorp blev en riktig höjdare för Nova Racing när Axel i höstsolen körde hem ännu en pallplats och bjöd på spännande racing. Axel Hellsten är den enda i sin klass som har kört i mål i alla race och därmed plockat poäng för totalt en fjärdeplats i JTCC och SM!

I år var ordningen återställd när Östgöta-banan Mantorp Park stod som värd för STCC finalen. Solen lös över bilarna båda racedagarna och gjorde Grande Finale till en perfekt avslutning på säsongen. Mästaren, Andreas Wernersson, i JTCC var redan klar innan helgen men de resterande mästerskapsplatserna stod fortfarande öppna. Teamets mål var att behålla den fjärdeplats man under året kämpat sig till inför de två sista racen.

Med bara tio varv körda på banan tidigare var den i princip ny för Axel. En så pass lång bana som Mantorp är med sina tre kilometer gör det extra viktigt att man får med sig farten genom alla kurvor. I tidskvalet visade Axel att han kunde lära sig snabbt och lyckades klämma till med en fjärde snabbaste tid av de 15 förare som körde.

– Mantorp är en utmanande bana med tekniska partier som jag tycker är häftiga. En fjärde startruta i race ett var ett gott kvitto på att vi hade bra fart, säger Axel.

Race 1 kördes redan på fredagskvällen och solen stod lågt över den långa raksträckan. Axel gjorde en bra start och höll sin fjärdeplats. Samtidigt som han åkte med topptrion framför byggdes en ordentlig lucka upp bakåt. Wernersson som ledde racet fick en bestraffning av domarna och tvingades åka in i depån, Axel var då plötsligt trea. Han kontrollerade sitt race och kunde säkert plocka sin tredje pallplats för säsongen!

I race 2 gjorde Nova Racings förare en kanonstart från sin femte startruta och kunde redan i första kurvan köra om Kevin Engman som startade fyra. Det visade sig dock bli ett tufft race och efter ett varv lyckades konkurrenterna köra om Axel så att han halkade ner till en åttonde plats. Racet blev drabbat av en incident framför honom och med fullt fokus lyckades han precis väja för framförvarande bil. Efter att racet återupptogs då safety car fick komma ut på banan lyckades Axel avancera upp till en sjätteplats i säsongens sista race.

– Det var ett kul race med många strider där jag lyckades ta bilen i mål och därmed säkra min fjärdeplats i mästerskapet vilket är otroligt skönt!, avslutar Axel.

En racingsäsong är snabbt till ända när man har roligt och det har Nova Racing verkligen fått bevittna. Glada och entusiastiska supportrar som har följt med under året skall ha ett stort tack likaså de företag och personer som valt att stötta Axel och Nova Racing, ni gör det möjligt! Att sluta som fyra totalt i JTCC efter första säsongen i klassen visar att teamet har gjort en väldigt bra insats som nu alla kan njuta av under den insmygande vintern.

Se bilder från helgen

Se Race 2 på SVT Play, 00:36:10 in i sändningen.

Bild_003 Bild_008 Bild_011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

, , , , , , , , , ,

Menu