Nova Racing Mästare i VolvoCupen 2016!

Post 28 of 75

Säsongens mål var att vinna VolvoCupen och det nådde Nova Racing med Edvin Hellsten längst upp på pallen. Ett dramatiskt finalrace på Karlskoga Motorstadion satte nerverna på prov.

Fredagen inleddes med träningar där nya däck testades. Regnet hade besökt Karlskoga på morgonen och var enligt prognoserna på väg in över banan även när kvalet skulle köras. Med två laddade förare, redo att ge allt för en bra startposition, gav de sig ut på torr asfalt. Oskar Hellsten kämpade med att få däcken att fungera men de bar honom tyvärr inte bättre än till sjätte plats. Edvin ledde kvalet med några tusendelar till sin fördel och valde att ladda om för ett andra försök. Göteborgsföraren gjorde det ingen trodde var möjligt och sänkte sin tid med ytterligare tre tiondelar.

– Kvalet var svårt eftersom mina däck inte kom in i arbetsområde men jag gjorde mitt bästa och laddar om inför racet, berättar Oskar efter kvalet.

Edvin som vann sitt första kval i år var nöjd.

– Allt blev perfekt på det här varvet och det känns så skönt att kunna visa att vi är att räkna med in i det sista, kommenterar Edvin.

På lördagsmorgonen låg dimman tät över banan i Karlskoga och nattens regn hade återigen gjort asfalten ordentligt blöt. Mutterdragarna gick varma i depån och teamet gjorde sina däcksval enligt hur de såg idealspåret torka långsamt. Med Edvin i pole position och Oskar i sjätte startruta på griden släcktes de röda lamporna. Hjulen spann för Edvin, som stod på den fuktiga insidan, medan ytterledet fick grepp och kom iväg bättre. Oskar skuggade toppen in i kurva ett där det sen i utgången blev svettigt för Edvin då han blev rundvänd av bakomvarande bil och tappade 7 placeringar. Efter en mardrömsstart började jakten för Edvin som med snabbaste varvtiderna på banan körde om bil efter bil. Då Fredrik Wiborg tagit ledning i racet behövde Edvin komma tvåa för att kunna säkra titeln i VolvoCupen. På sista varvet skiftade Nova Racings förare plats och Edvin korsade mållinjen som trea med Oskar tätt följande som fyra. En bestraffning delades ut till vållande förare för incidenten på första varvet och Edvin flyttades upp i resultattabellen till den viktiga andraplatsen. Nova Racing och Edvin Hellsten kan därmed titulera sig som mästare i VolvoCupen 2016!

– Så himla gött! Vi satte upp ett högt mål, att vinna VolvoCupen, och vi lyckades. Det är en seger för hela teamet och tillsammans tog vi oss allra längst upp, säger Edvin.

Oskar som imponerat under andra halvan av säsongen summerar racingsäsongen 2016.

– Jag är riktigt glad för det här guldet, vi är ett team som kör tillsammans och det här är den bästa säsongen hittills i vår karriär. Min fart var bra här i finalracet och jag har fått visa att jag är att räkna med, säger Oskar.

Guldet i VolvoCupen 2016 är ett resultat av att Edvin kontinuerligt plockat poäng och stått på pallen efter alla race. Oskar, som drabbades av tekniska bekymmer i de två första deltävlingarna, hindrade honom att strida om topplacering i mästerskapet men klättrade ordentligt mot slutet.

– Förarna har gjort en fantastisk insats i år och med de uppkörningar vi sett under de senaste racen är ett starkt kvitto på den fart de utvecklat. Hela teamet är värda det här guldet och vi riktar ett stort tack för all support vi får från sponsorer och hejande fans, avslutar teamchefen Axel Hellsten.

För att se fler bilder från finalhelgen klicka här.

Ställning VolvoCupen 2016

1. E.Hellsten 900p
2. F.Wiborg 892p
3. E.Halvorsen 802p
4. S.Theodorsen 602p
5. F.Skagerfält 548p
6. D.Ratikainen 546p
7. O.Hellsten 524p
8. S.andreasson 418p
9. M.Hasselström 386p
10. P.Nyström 374p

race6_2016-1-2

 

race6_2016-37

race6_2016-4race6_2016-22race6_2016-3

 

, , , , , , , , ,

Menu